sobota, 23 listopada 2013

Choinkowe ciasteczka /Zuzia

Składniki na ~15 sztuk ciasteczek:

• 150 g miękkiego masła
• 50 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej tortowej
• 75 g mąki ryżowej


Lukier:

• 1 granat, wyłuskane ziarenka i trochę soku
• sok z cytryny
• cukier puder


oraz:
•foremka w kształcie choinki




Przygotowanie:


Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut.
Dodać mąkę pszenną oraz mąkę ryżową.
Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. 
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę mąką. 
Foremką wycinać choinki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut,
następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około
5 - 8 minut, lub do czasu aż ciasteczka będą lekko złote.
Przygotować dekorację: owoc granatu podzielić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka.
Wymieszać kilka łyżek powstałego soku z granatu z cukrem pudrem uzyskując gęsty lukier (różowy). 
Tak samo postąpić z sokiem z cytryny.
Po ostudzeniu ciasteczka polukrować białym oraz różowym lukrem
i udekorować ziarenkami granatu.

3 komentarze: