Składniki na ~15 sztuk ciasteczek:
• 150 g miękkiego masła
• 50 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej tortowej
• 75 g mąki ryżowej
Lukier:
• 1 granat, wyłuskane ziarenka i trochę soku
• sok z cytryny
• cukier puder
oraz:
•foremka w kształcie choinki
Przygotowanie:
Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut.
Dodać mąkę pszenną oraz mąkę ryżową.
Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę mąką.
Foremką wycinać choinki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut,
następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około
5 - 8 minut, lub do czasu aż ciasteczka będą lekko złote.
Przygotować dekorację: owoc granatu podzielić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka.
Wymieszać kilka łyżek powstałego soku z granatu z cukrem pudrem uzyskując gęsty lukier (różowy).
Tak samo postąpić z sokiem z cytryny.
Po ostudzeniu ciasteczka polukrować białym oraz różowym lukrem
i udekorować ziarenkami granatu.
Zrobię je na święta :D
OdpowiedzUsuńDzięki , świetny pomysł , i przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności! :D
OdpowiedzUsuńJulia